Произход и развитие

Персийскa коткa

     Персийската котка е най-популярната порода в последните няколко десетилетия. Нейните представители са най-многобройни на изложбите и лидери в годишните рейтинги на Европа и Америка - най-известната и желана за притежаване порода. Тя има тих, покорен нрав. Персийската котка е идеална за отглеждане като домашен любимец, излъчваща приятно, мирно впечатление, идеална компаньонка. Нейният глас рядко се чува. Тя е спокойна и настойчиво търси вашето внимание, стои около Вас и постоянно гледа във Вашите очи и очаква внимание. Често ляга на Вашите колене, когато почивате на фотьойла или дивана, замърква и очаква погалване и любовта Ви. В хладните нощи може да Ви стопли като спи при Вас.

     Отглеждането на персийка в дом е много удобно и приятно. Създава спокойна атмосфера, тя, както и други породи котки, е игрива и забавна, но това, което я отличава от другите е, че обича да играе с деца и никога няма да ги одраска, дори и най-палавите и буйни деца. Когато нещо не й харесва на персийската котка, тя не проявява агресия, а по-скоро се отдръпва на избрано от нея спокойно място. Когато хората си взимат котенце, са с нагласата, че женското персийче е по-нежно и любвеобилно, а мъжкото - самостоятелно и агресивно. Но такова поведение не е характерно за персийската порода, дори мъжкият представител е по-нежен и гальовен, а женската е по-своенравна и понякога може да покаже характер, но никога агресия ( отнася се най-вече за съвременния тип персийски котки).

     В последните години персийската порода претърпя коренни промени и придоби съвременния си вид, благодарение на развъдната дейност на американските селекционери. Това се оказа революция в породата. До скоро персийската котка се определяше като "класически", "полуекстремален" и "екстремален" тип. Днес тези определения за нея не са актуални. Новото "лице" на персийката се сравнява с детското - добро, нежно, гледащо те с широко отворени наивни очи.

     Лекият, общителен характер на Персийската порода, дори и в напреднала възраст, й позволява приятно съжителство с всички хора и другите домашни животни в дома. Персийските котки остават игриви и ни носят радост дълги години. Забавната, веселата, мирната и нежна персийка - това е идеалният домашен любимец.
Всичко казано за персийската котка се отнася и за нейният късокосмест вариант - американската екзотична котка!

СТАНДАРТ

     Всички Международни фелиноложки федерации признават персийската порода ( PER ). Тя има своя стандарт в различните федерации, който е почти идентичен.

     Чистопородната персийска котка се продава с родословие, в което са описани нейните родители и прародители - четири поколения назад. По този начин може да се извършва правилна селекционна развъдна дейност и да се избегнат неприятни изненади при появата на нежелано и некачествено потомство. Селекционерите на котки признават три породни КЛАСА за КАЧЕСТВО на персийските котки - SHOW, BREED и PET.

  • SHOW class - това са котки, при които носната гъба се намира на долната мислена линия на очите. Носът трябва да е къс, с голяма носна гъба и широки носни отвори, за да не затрудняват дишането на котката. Очите са раздалечени, кръгли, широко отворени, с наситен цвят. Ушите са малки, със заоблени върхове, странично и ниско поставени. Челото е високо и заоблено отгоре. Горните устни трябва да са дълги и дълбоки. Тялото, крайниците, опашката и козината напълно трябва да отговарят на стандарта на породата. Тези котки са от доказани кръвни линии и с отлични родословия, нямат никакви генетични дефекти, практически отговарят напълно на стандарта на породата. Този клас котки се използват за развъдни програми, а в изложбената си кариера могат да достигнат титли Гранд Международен Шампион и Европейски Шампион. Тяхната цена е най-висока.

  • BREED class - това са котки с открит поглед при който горната линия на гъбата на носа се намира малко под долната мислена линия на очите, които трябва да са кръгли и широко отворени. Тези котки са с отлично родословие и с отлични качества, но имат някакъв дребен недостатък, почти незабележим, освен за съдиите. Този клас котки е перспективен, при него се намалява възможноста от деформации на носа и челюстите. Женските се използват предимно за развъдна дейност, често от тях се раждат котенца show класа с подходящо избран партньор, а мъжките екземпляри са за домашен любимец. В тяхното родословие се поставя печат "не се допуска за развъждане". Изложбената кариера на този клас персийски котки е до "Шампион", ако се поддържат в кондиция.

  • PET class - това са персийски котки с нос, чийто горен край на гъбата се намира под долната мислена линия на очите на разтояние от 5-6 мм до 1-2 см. Днес тези котки, познати като старият "класически" тип, не са типични представители на породата и не отговарят на съвременния стандарт, независимо, че са с родословия. Намалената им изложбена популярност в световен мащаб е довело до загуба на интерес към тези котки. Все още за съжаление в България, този тип персийски котки е преобладаващ с изключение на професионално занимаващите се развъдници. Също така, котки с анатомични изменения ( изкривявания ) в носа и челюстите, пречупени опашки, глухи и с нестандарно оцветяване на козината и очите са негодни за разплод, защото вероятността за предаване в поколенията им на тези недостатъци е голяма, препоръчва се кастриране. Това са котки клас домашен любимец. В тяхното родословие се поставя печат "не се допуска за развъждане". Те могат да доставят много радост и незабравими мигове на собственика си. Нерядко в котилото на два съвременни типа персийски котки се раждат котенца PET класа.
    Цената на тези котенца е най-ниска.

Екзотичната късокосместа котка

    Екзотичната късокосместа котка е резултат от кръстосването на дългокосместата персийска котка с американската късокосместа котка. Целта на американските селекционери е била да създадат котка, приличаща на персийските с характерното лицево изражение, но с къса космена покривка, неизискваща особени грижи. Стандартът на породата е приет от американската асоциация на любителите на котки през 1966 г. Въпреки популярността на породата в САЩ, FIFе официално я признава няколко години по-късно и оттогава котки от тази порода се появяват на фелиноложки изложби в много европейски страни.

Екстериор и стандарт

     Тялото е средно до едро, с къси крайници, широк гръден кош и масивни широки плещи. Гърбът е прав, главата е кръгла, масивна, с широк череп. Муцуната е с добре разпити скули, силни и широки челюсти и мощно подбрадие. Бузите са пълни, носът е широк и къс с изразен стоп, ушите са широко поставени, малки, със закръглени върхове, леко наклонени напред. Очите са големи и кръгли, отстоящи далече едно от друго, блестящи. Шията с къса, дебела и добре замускулена. Космената покривка е къса (но малко по-дълга от другите късокосмести породи), плътна, гъста, с мека плюшена структура, не много прилягаща към тялото. Първоначално са ги наричали късокосмести персийки. Окраската на космената покривка е много разнообразна: бяла, синя, черна, червена, кремава, чинчила, костенуркова и др.

Цветови варианти - примери:

     Позволени са всички цветове и вариации, характерни за персийската котка.

  • EXO n - екзотична черна
  • EXO d 22 - екзотична червена табби
  • EXO n 02 - екзотична черно-бяла арлекин

Качества и поведение 

     Екзотичните котки притежават положителните качества на двата основни свои предшественици. Те са спокойни, уравновесени и ласкави като персийките и игриви и пъргави като американската късокосместа котка.